Burun Ameliyatı Sonrası Flester Bant Ne İşe Yarar?

Burun Ameliyatı Sonrası Flester Bant Ne İşe Yarar?

Burun ameliyatları sonrası özellikle revizyon burun ameliyatı sonrası hastanın burnuna yerleştirilen alçı, atel, dikiş ve bantlar hastanın canını fazlasıyla acıtabilir. Ameliyat sonrasında bu materyaller burnu desteklemek amacıyla uygulansa da fazla can acıtabildiği için hastalar bir an önce bunlardan kurtulmak ister. Bu materyallerin burunda kalma süresi uzun olmasa da vaktinden önce çıkarılmaları istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

Burun ameliyatından sonra yerleştirilen flester bant, yara bölgesini kapatarak enfeksiyona karşı korumasını sağlayan bir banttır. Standart yara bandına benzeyen flester bantın genellikle ameliyatlardan sonra kullanımı tercih edilir. Esnek, fix, kağıt, ipek, bez ve sporcu çeşitleri olan flester bant burnun sabitlenmesini ve yeni şeklinin korunmasını sağlar.

Burun ameliyatından sonra yerleştirilen bant ve alçılar burnu sabitleyip, şeklini koruduğu ve ödemi en aza indirdiği için gereklidir. Burnun üzerine yerleştirilen alçılar hastaya özel tasarlanan, plastik veya metal özelliklidir. Bu alçılar genellikle burun ameliyatından bir hafta sonra çıkarılır. Bazı durumlarda burun iç yapısını desteklemek amacıyla burnun içine silikon yerleştirilebilir. Bu silikonlar hastaya göre değişmekle birlikte ameliyattan ortalama olarak 3-7 gün sonra çıkarılır. Alçının ve silikonun çıkarılması gereken süreden daha önce çıkarılması veya gevşemesi hastada çeşitli sağlık problemleri oluşturacabileceği için burun estetiği doktoruna haber verilmelidir.

Burun tamponları burun ameliyatından sonra hastada oluşabilecek kanamaları engellemek için de ameliyat sonrası geçici bir süreliğine yerleştirilebilir. Bu tamponlar alışma süreci geçene kadar hastaya rahatsız verebilir veya nefes almayı zorlaştırabilir. Bundan dolayı burun estetiği doktorları tarafından tercih edilmesi azalmıştır. Burun estetiği doktoru hastada akıntı olduğunu fark ederse tampon kullanımını tercih eder. Nazal tamponlar genellikle burun ameliyatından 1-2 gün sonra çıkarılır. Burun ameliyatında kendi kendine eriyen dikişler tercih edildiği için bu dikişlerin alınmasına gerek duyulmaz. Ayrıca kanama sorunu yine bu dikişler ile engellenebilir. Eğer hasta burun bölgesinden az miktarda pembe bir sıvı geldiğini fark ederse endişe etmesine gerek yoktur fakat kanaması oluyorsa doktora haber vermelidir.

Burun ameliyatlarında kendi kendine eriyen ve erimeyen dikişler olarak iki tip dikiş kullanılabilir. Öksürdükten, hapşırdıktan veya derin nefes alıp verdikten sonra dikişin bir parçası sarkar ya da çıkarsa hasta endişe etmemelidir. Hastanın dikişleriyle oynamaması ve çekip koparılmaması iyileşme sürecinin uzamaması açısından önemlidir. Ameliyat sonrasında kendi kendine eriyen dikiş atılmışsa hastanın dikişleri aldırmak için doktora gitmesine gerek yoktur fakat kendi kendine erimeyen dikiş atılmışsa burun ameliyatından 5-6 gün sonra dikişlerin aldırılması için doktora gidilmelidir. Burun estetiği doktoru kendi kendine erimeyen dikişlerin ne zaman alınması gerektiğini hastaya aktarıp bir randevu oluşturacaktır. Kendi kendine eriyen dikişlerin tam olarak ne zaman kaybolacağı ise kullanılan ipin kalınlığına ve malzemesine bağlı olarak değişir. Üç ayda kendiliğinden eriyen dikişler olabildiği gibi iki haftada eriyen dişiler de vardır. Kullanılan dikişin özelliklerine göre burun estetiği doktoru dikişlerin tahmini erime süresini söyleyecektir. Burun estetiği doktoru hastaya burun bölgesine uygulaması amacıyla ameliyat bölgesini yumuşatıcı verebilir. Bu yumuşatıcılar ameliyat bölgesini nemlendirmek ve dikişin iyileşme süresini azaltmak için yardımcı olacaktır.

Doktorun vermiş olduğu dikişlerin alınması için gerekli olan muayeneye hasta gitmezse dikişler olması gereken zamandan daha geç alınacağı için burun bölgesinde kalıcı için dikiş izine neden olabilir. Bundan dolayı dikişlerin erken alınmaması gerektiği gibi geç de alınmamalı, tam zamanında alınmalıdır.

Burun Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

× Hasta ameliyat sonrasında 48 saat boyunca buz uygulaması yapmalıdır.
× Ameliyat sonunda buruna plastik bir kalıp yerleştirilir. Bu kalıbın duş alırken ıslanmaması ve ameliyattan sonraki 6-7. günde çıkarılması gerekir. Kalıplar çıkarıldıktan sonra ise her gün ılık su ve sabunla burun üzeri temizlenmelidir.
× Ameliyattan sonraki ilk hafta burun ve göz çevresinde morluk, şişlik, ödem oluşabilir. Bu şikayetlerin önüne geçmek için ilk bir hafta baş yukarıda olacak şekilde yatak istirahati yapılmalı ve doktorun ikazları dikkate alınmalıdır.
× Burun içerisinde tampon varsa bu tampon burun üstündeki alçıyla birlikte ameliyattan sonraki 6-7. günde çıkarılacaktır. Hasta bu süreden sonra çok sıcak su olmamak koşuluyla dileğince banyo yapabilir.

Bize Ulaşın

Op. Dr. Hayati Kale Sorularınızı Yanıtlıyor.

Videolar
Hasta Yorumları
Diğer Tedaviler
İtalyan Burun Estetiği
İtalyan Burun Estetiği

İtalyan Burun Estetiği Nedir? İtalyan burun estetiği, burun ameliyatları (rinoplasti) arasında özel bir teknik olarak bilinir. Bu yöntem, genellikle ..

Devamı >
Kemerli Burun Estetiği
Kemerli Burun Estetiği

Hastanın yüz ifadesini sertleştiren bir görünümü varsa, burun yapısı kişiyi olduğundan daha büyük gösteriyorsa, eğrilik ve kemer nedeniyle yüz olduğun..

Devamı >
Kalın Derili Burun Estetiği
Kalın Derili Burun Estetiği

Kalın Derili Burun Estetiği Nasıl Yapılır? Kalın derili burun derisi yapısına sahip olan kişilerde yapılan burun estetikleri, normal ve ince burun de..

Devamı >
Burun Kaldırma Estetiği Nedir?
Burun Kaldırma Estetiği Nedir?

Burun kaldırma estetiği burun ucunun çeşitli etkenlere bağlı olarak farklılık göstermesinden kaynaklanan bir estetik türüdür. Bu bölgede hastaların ra..

Devamı >