Kulak Tüpü Ameliyatı

Kulak Tüpü Ameliyatı

Kulak Tüpü Nedir?

Kulak tüpü, diğer adıyla ventilasyon tüpü metal veya plastikten yapılmış, kulak zarına cerrahi olarak yerleştirilerek orta kulağa (kulak zarının arkasındaki alan) hava akışını sağlayan küçük silindirlerdir. Kulak tüpü orta kulakta sıvı birikmesi sorununa neden olan negatif basıncın gelişimini engeller. Kulak zarının arkasında biriken sıvının boşaltılmasını sağlar.

Kulak tüpü ameliyatı neden yapılır?

Orta kulakta sıvı birikmesi östaki borusu ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Östaki borusu burnun arka bölümüyle kulak boşluğunu birbirine bağlar. Çocukların östaki borusu yetişkinlerden daha dar, daha kısa ve daha yataydır. Bazı çocuklarda ise büyümüş geniz eti ile birlikte hava kanalı daha fazla daralır. Östaki borusundan geçen hava miktarının dolayısıyla kulak sıvı drenajının azalmasıyla çocuklar sık sık kulak enfeksiyonuna yakalanabilir. Bakteriler veya virüsler özellikle solunum yolu enfeksiyonları sonucu orta kulağa girerek kulağın içini sıvı veya irinle doldurabilir. Sıvı kulak zarına baskı uyguladığında kulak ağrısına neden olabilir ve işitmeyi etkileyebilir. Küçük çocuklarda uzun süreli işitme kaybı konuşma gelişiminde gecikmelere neden olabilir. Kulak tüpü ameliyat ile kulakta sıvı birikmesi önleyerek biriken sıvının drenajını sağlanır.

Ameliyat ne zaman gereklidir?

Kulak enfeksiyonu veya kulağında sıvı birikmesi olan her çocuğa kulak tüpü ameliyatı önerilmez. Ara sıra kulak enfeksiyonu olan çocuklar antibiyotik ve ilaçlarla tedavi edilirler. Ancak aşağıdaki şartları taşıyan çocuklarda tedavi için ameliyat gerekebilir.

  • Orta kulakta üç veya dört aydan süredir sıvı varlığı
  • Orta kulakta işitme kaybına veya konuşma gecikmesine neden olan sıvı
  • Antibiyotiklerle düzelmeyen ya da sık sık tekrarlayan kronik orta kulak enfeksiyonları

Kulak tüpleri kulak enfeksiyonlarını önemli ölçüde azaltmakta oldukça başarılıdır. Çoğu çocuk yılda bir veya iki defa kulak enfeksiyonu kapar. Enfekte irin tüplerin oluşturduğu açıklıktan kendi kendine boşalır.

Kulak Tüpü Ameliyatı nasıl yapılır?

Kulak tüpü ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Çocuğunuz ameliyat olduğu aynı gün anestezi etkisi geçtikten sonra eve gidebilir. Ameliyat genellikle 10 – 15 dakika sürer. Cerrah kulak zarında küçük bir delik açar. Orta kulaktaki sıvıyı emme yoluyla alır. Kulak kanalından kulak zarına ulaşıldığı için görünür kesi veya dikiş yapılmaz. Küçük metal veya plastik tüp kulak zarındaki deliğe yerleştirilerek işlem tamamlanır. Çocuğun sinüs problemi varsa iki operasyon birleştirilerek tüp takılması işlemi sinüs ameliyatı ile birlikte gerçekleştirilir.

Kulak Tüpü Ameliyatı sonrası iyileşme süreci

Hastanede geçirilen toplam süre genellikle birkaç saattir. Çocuğunuz ameliyat günü biraz kusabilir veya hafif bir kulak ağrısı yaşayabilir. Bazı çocukların kulakları geğirirken, esnerken veya çiğnerken patlar. Kulak zarı iyileştikçe bu durum ortadan kalkar.

Kulak tüpü takıldıktan sonra uçakla seyahat etmekte herhangi bir sakınca yoktur. Kulak tüpleri, kulağın içindeki ve dışındaki hava basıncını eşitlemeye yardımcı olacaktır.

Nadir de görülse su gibi akışkan maddeler tüpten kulağa girebilir. Bu nedenle tüp takılı olan çocukların banyo yaparken veya yüzerken kulak tıkacı takması önerilir.

Kulak tüpü 6 ay ile 18 ay arasında değişen sürede genellikle kendiliğinden düşer. Bu süre içerisinde çocukların büyük bölümü sorunlarından kurtulur. Ancak küçük bir grupta tekrarlama görülebilir. Bu çocuklarda gerekirse yeniden tüp takılabilir. Tüp kulak zarında 2 ila 3 yıldan fazla kalırsa cerrahi olarak çıkartılması önerilir.

Kulak tüpü ameliyatı riskleri nelerdir?

Çok yaygın uygulanan güvenli bir işlemdir. Yalnızca her ameliyatta mevcut olan enfeksiyon ve anestezi ile ilgili minimal riskler vardır.

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

Bize Ulaşın

Op. Dr. Hayati Kale Sorularınızı Yanıtlıyor.

Videolar
Hasta Yorumları
Diğer Tedaviler
Alerjik Nezle
Alerjik Nezle

Alerjik Nezle Nedir? Alerjik nezle vücudun kendi savunma sisteminin aracılık ettiği, hapşırma, kaşıntı, solunum güçlüğü ve/veya burun akıntısı şeklin..

Devamı >
Tükürük Bezi Taşı
Tükürük Bezi Taşı

Tükürük Bezi Taşı Nedir? Tükürük bezi taşı tükürük bezlerinin tek taraflı iltihaplanmasının en yaygın nedenlerinden birisidir. Hastalığın tipik belir..

Devamı >
Kulak Zarı Ameliyatı
Kulak Zarı Ameliyatı

Kulak Zarı Ameliyatı Nedir? Kulak zarı, kulak kanalının içinde bulunan, dış kulağı orta kulaktan ayıran şeffaf bir zardır. Yaklaşık bir santimetr..

Devamı >
Kulak Tüpü Ameliyatı
Kulak Tüpü Ameliyatı

Kulak Tüpü Nedir? Kulak tüpü, diğer adıyla ventilasyon tüpü metal veya plastikten yapılmış, kulak zarına cerrahi olarak yerleştirilerek orta kulağa (..

Devamı >
Balon Sinoplasti
Balon Sinoplasti

Balon Sinoplasti Nedir? Balon sinoplasti kronik sinüzit hastalığını ve sinüs tıkanıklığını tedavi etmek için kullanılan, hasta konforunun ön planda o..

Devamı >
Endoskopik Sinüs Ameliyatı
Endoskopik Sinüs Ameliyatı

Endoskopik Sinüs Ameliyatı Nedir? Endoskopik sinüs ameliyatı günümüzde tıbbi tedaviye dirençli hastalarda nazal polip olsun veya olmasın sinüs hastal..

Devamı >
Sinüzit Ameliyatı ve Tedavisi
Sinüzit Ameliyatı ve Tedavisi

Sinüzit Nedir? Sinüzit yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan bir rahatsızlıktır. Sinüslerin kalınlaşıp iltihaplanması, sinüslerden buruna giden nefe..

Devamı >
Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi
Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi

Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi Horlama erkeklerde ve kilolu kişilerde daha sık görülen, yaşla birlikte görülme sıklığı artan yaygın bir uyku sorunud..

Devamı >
KBB Hastalıkları
KBB Hastalıkları

Vücudumuzun diğer kısımları gibi kulak, burun ve boğazımız da birçok hastalıktan dolayı ağrıya neden olabilir ve işlevini tam olarak yerine getiremeye..

Devamı >