Sinüzit Ameliyatı ve Tedavisi

Sinüzit Ameliyatı ve Tedavisi

Sinüzit Nedir?

Sinüzit yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan bir rahatsızlıktır. Sinüslerin kalınlaşıp iltihaplanması, sinüslerden buruna giden nefes almamızı sağlayan doğal açıklıkların tıkanması sonucu oluşur. Hava burundan sinüs boşluğuna serbestçe geçemez duruma gelir. Akut ya da kronik olabilir. Belirtileri 12 hafta boyunca devam ederse kronik sinüzit olarak nitelendirilir. Sinüzitin kronik hale gelmesinin temel nedeni burun içerisinde oluşan ters basıncın etkisiyle sinüslerde sıvı birikmesidir. Normal şartlar altında burnu temiz ve bakterilerden uzak tutan bu sıvı sinüsler tıkandığında enfeksiyon kaynağı haline gelir. Biriken sıvı hava alamadığı ve akamadığı için bakterilerin büyümesi için uygun nemli ortamı oluşturarak kronik enfeksiyona ve iltihaplanmaya neden olur. Kronik sinüzit, tekrarlayan sinüzitten farklıdır. Semptomları uzun süreler boyunca asla kaybolmaz. Tekrarlayan sinüzitte ise bir yıl içinde 4 veya daha fazla sinüzit hikayesi vardır, ancak semptomsuz dönemler de vardır.

Kronik sinüzit nedenleri

Kronik sinüzitün birden çok nedeni vardır. Bilinen nedenleri:

  • Astım, alerjiler veya kistik fibroz gibi durumlardan dolayı hava yollarının tıkanması sinüslerin tıkanmasına neden olabilir. Ayrıca sinüsler bazı alerjenlere tepki olarak iltihaplanabilir.
  • Burun ve sinüslerin anatomik yapısı kronik tıkanmaya ve iltihaplanmaya yatkın olabilir. Sinüslerin doğal açıklıkları büyük bir burun konkasıyla tıkanabilir. Yine sapmış septum sinüsün hava almasını engelleyebilir. Hava sinüslerinize girip çıkamıyorsa sıvı birikecek ve iltihap oluşacaktır.
  • Kistik fibrozis veya siliyer diskinezi gibi genetik hastalıklar sinüslerin kronik iltihaplanmasına neden olabilir.
  • Nadir durumlarda bağışıklık sistemi zayıflığı sinüslerin kronik iltihaplanmasına neden olabilir.
  • Bakteri, viral veya mantar enfeksiyonları sinüslerin tıkanarak iltihaplanmasına neden olabilir.
  • Sigara, toz, küf gibi nedenlerle kirlenen havayı solumak veya aşırı kimyasal temizlik ürünlerine maruz kalmak sinüslerin kronik iltihaplanmasına neden olabilir.

Sinüzit Belirtileri nelerdir?

Sinüzit rahatsızlığı burundan nefes almayı zorlaştıran burun tıkanıklığı, özellikle burun, göz ve alın çevresi olmak üzere yüzde hassasiyet, ağrı ve basınç hissi ile karakterizedir. Yine yaygın belirtileri arasında baş ağrısı ve burundan ya da boğazdan kronik balgam şikayeti bulunur. Ağız kokusu, öksürük, kulak ağrısı, diş ağrısı, yorgunluk ve tükenmişlik hissi daha az görülen belirtileri arasındadır. Semptomların birlikte görülmesi ve sinüzitin kronik bir hal alması yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkiler.

Sinüzit Tedavisi

Kronik sinüzit tedavisinde ilaç ya da cerrahi tedavi olmak üzere iki çeşit ana tedavi yöntemi vardır. Cerrahi tedavi ancak konservatif tedavi denendikten sonra düşünülmelidir. Belirtiler tıbbi tedavi ile düzelmiyorsa veya tıbbi tedavi ile belirtilerde yeterince iyileşme sağlanamıyorsa ameliyat önerilebilir.

İlaç tedavisi

Sinüzitin nedenine göre ilaç kullanılır. Nedeni bakteriyel bir enfeksiyonsa antibiyotik kullanılabilir. Kaynağı alerji ya da çevresel faktörlerse tetikleyicilerden kaçınmak temel tedavi stratejisidir. İlk aşamada sinüzitin nedenine göre değişen ilaç tedavisine başlanılır. Tuzlu su solüsyonu ya da steril deniz suyu burun içindeki tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.

Sinüzit Ameliyatı

Kronik sinüzit için tedavi kişiden kişiye değişir. Ameliyat tıbbi tedavilerle durum düzelmezse kullanılır. Ameliyatın temel amacı, etkilenen sinüsün drenajını iyileştirmektir.

Sinüzitin kaynağı nazal septum eğriliği ya da polip gibi burundaki yapısal sorunlarsa, yapısal sorunları gidermeden kronik sinüzitten kurtulmak çoğu zaman mümkün olmaz. Böyle durumlarda anatomik problemleri gidermek için uygulanacak cerrahi yöntemler sinüziti de tedavi edecektir.

Sinüzit ameliyatı nasıl yapılır?

Yaygın olarak uygulanan sinüzit cerrahisi fonksiyonel endoskopik sinüs ameliyatı olarak isimlendirilmektedir. Cerrah burna endoskop yerleştirir. Endoskop ince ve sert bir alettir. Endoskop cerraha burun içinin ayrıntılı ve büyütülmüş görüntüsünü sağlar. Etkilenen sinüsün drenajını engelleyen dokular çıkartılır. Bu sayede sinüs drenajı sağlanırken nefes yolu açılır. Sinüs normal işlevini geri kazanmaya başlar. Operasyon minimal invazivdir. Burun içerisinde minimal hasara neden olur. Kronik sinüzit semptomlarının giderilmesinde yüksek bir başarı oranına sahiptir.

Sinüzit ameliyatı fiyat bilgisi yada konsültasyon oluşturmak için lütfen formu doldurunuz.

Bize Ulaşın

Op. Dr. Hayati Kale Sorularınızı Yanıtlıyor.

Videolar
Hasta Yorumları
Diğer Tedaviler
Alerjik Nezle
Alerjik Nezle

Alerjik Nezle Nedir? Alerjik nezle vücudun kendi savunma sisteminin aracılık ettiği, hapşırma, kaşıntı, solunum güçlüğü ve/veya burun akıntısı şeklin..

Devamı >
Tükürük Bezi Taşı
Tükürük Bezi Taşı

Tükürük Bezi Taşı Nedir? Tükürük bezi taşı tükürük bezlerinin tek taraflı iltihaplanmasının en yaygın nedenlerinden birisidir. Hastalığın tipik belir..

Devamı >
Kulak Zarı Ameliyatı
Kulak Zarı Ameliyatı

Kulak Zarı Ameliyatı Nedir? Kulak zarı, kulak kanalının içinde bulunan, dış kulağı orta kulaktan ayıran şeffaf bir zardır. Yaklaşık bir santimetr..

Devamı >
Kulak Tüpü Ameliyatı
Kulak Tüpü Ameliyatı

Kulak Tüpü Nedir? Kulak tüpü, diğer adıyla ventilasyon tüpü metal veya plastikten yapılmış, kulak zarına cerrahi olarak yerleştirilerek orta kulağa (..

Devamı >
Balon Sinoplasti
Balon Sinoplasti

Balon Sinoplasti Nedir? Balon sinoplasti kronik sinüzit hastalığını ve sinüs tıkanıklığını tedavi etmek için kullanılan, hasta konforunun ön planda o..

Devamı >
Endoskopik Sinüs Ameliyatı
Endoskopik Sinüs Ameliyatı

Endoskopik Sinüs Ameliyatı Nedir? Endoskopik sinüs ameliyatı günümüzde tıbbi tedaviye dirençli hastalarda nazal polip olsun veya olmasın sinüs hastal..

Devamı >
Sinüzit Ameliyatı ve Tedavisi
Sinüzit Ameliyatı ve Tedavisi

Sinüzit Nedir? Sinüzit yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan bir rahatsızlıktır. Sinüslerin kalınlaşıp iltihaplanması, sinüslerden buruna giden nefe..

Devamı >
Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi
Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi

Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi Horlama erkeklerde ve kilolu kişilerde daha sık görülen, yaşla birlikte görülme sıklığı artan yaygın bir uyku sorunud..

Devamı >
KBB Hastalıkları
KBB Hastalıkları

Vücudumuzun diğer kısımları gibi kulak, burun ve boğazımız da birçok hastalıktan dolayı ağrıya neden olabilir ve işlevini tam olarak yerine getiremeye..

Devamı >