Septum Deviasyonu Ameliyatı – Septoplasti

Septum Deviasyonu Ameliyatı – Septoplasti

Septum Deviasyonu (Septoplasti) Nedir?

Septum deviasyonu ameliyatı ya da kısaca septoplasti, sapmış septumu düzeltmek için yapılan ameliyattır. Septum, iki burun deliğini birbirinden ayıran, kemik ve kıkırdaktan oluşan bir yapıdır. Septum burun boşluğunun bir tarafına doğru kaymışsa hava yolunun tıkanması nedeniyle solunum zorluğuna ve hava akışının azalmasına neden olur. Şiddetli septum kaymaları ancak cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir. Ameliyatta septumu düzeltmek için çevreleyen dokuda kesi yapmak için küçük cerrahi aletler kullanır. Hava geçişini en üst düzeye çıkartmak için septum düzeltilir veya yeniden konumlandırılır. Septum kaymanın yanı sıra hasar da görmüşse açığa çıkan küçük kıkırdak veya kemik parçaları ameliyat sırasında çıkartılabilir.

Septum deviasyonu nedenleri

Sapmış septumun iki ana nedeni vardır. İlki genetik veya kalıtsal nedenlerdir. Sapmış septum fetüs hala anne karnındayken gelişebilir. Doğumdan itibaren mevcut olan sapmış septum genellikle S veya C şeklindedir. Pürüzsüzdür ve daha çok burnun ön kısmında görülür. Kişi yaşlandıkça sapmanın boyutu artabilir veya azalabilir. İkinci ana neden ise yaralanmalar ya da travmadır. Herhangi bir kaza ya da düşme sonrası septumda ciddi oranda kayma olabilir. Yaralanma ile ilgili sapmalar, kıkırdağın yerinden çıkmış veya kırılmış kısımlarını da içerebilir. Travmatik veya yaralanmaya bağlı sapmalar yüksek açılıdır, şekil olarak düzensizdir ve tüm septal bölgeleri etkiler.

Septoplasti ameliyatı neden yapılır?

Septum kayması yaygın görülen bir sorundur. Genellikle ameliyat gerektirmez. Ancak şiddetli olduğunda burnunuzun bir tarafını tıkayabilir ve hava akışını azaltabilir. Bu durum burnun bir veya iki yanından nefes almada zorluğa neden olabilir. Septum kaynaklı nefes almada zorluk, horlama, baş ağrısı, çabuk yorulma gibi yaşam kalitesini etkileyen semptomlar yaşayan kişiler septum eğriliğini düzeltmek için septum deviasyonu ameliyatı düşünebilir. Ameliyat kararında septumun eğrilik derecesi kadar bireysel şikayetler de önemlidir. 

Septum deviasyonu (Septoplasti) ameliyatı nasıl yapılır?

Septoplasti ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Burun deliğinden yapılan bir kesi ile septumu kaplayan doku yukarı kaldırılarak cerrahın kemiği ve kıkırdağı doğrudan görmesi sağlanır. Kemik ve kıkırdağın sapmış kısımları duruma göre ya çıkartılır ya da yeniden şekillendirilir. Geride burnun şeklini korumak için yeterli kemik ve kıkırdak bırakılması çok önemlidir. İleri derecede travmatik vakalarda septumu onarmak için yeterli kıkırdak doku yoksa vücudun diğer bölgelerinden kıkırdak alınarak septum onarılmaya çalışılır.

Septum deviasyunu ameliyatı sırasına septumun düzgün bir şekilde iyileşmesine yardımcı olmak, yara dokusu oluşma olasılığını azaltmak için burnun içine yumuşak plastik tabakalar veya ateller yerleştirebilir. Burunda kanamayı önlemek için nadiren tampon kullanılır. Tamponların ve/veya atellerin ne zaman çıkarılacağını doktorunuz size söyleyecektir. Ameliyat genellikle bir ila üç saat arasında sürer. Anestezinin etkisi geçtikten sonra hastalar aynı gün taburcu edilir. Bazı hastalarda aynı ameliyat sırasında konka (burun eti) küçültme işlemi de yapılabilir.

Septoplasti ile birlikte burun estetiği de yapılabilir mi?

Sapmış bir nazal septumu düzeltmek için septoplasti yapılır. Septoplasti estetik yerine burun deliğinden hava akışının engellenmesi gibi fonksiyonel sorunları ele alır. Septoplasti estetik cerrahinin bir parçasıysa muhtemelen rinoplasti sırasında ele alınacaktır. Bazen rinoplastiden istenen kozmetik etkiyi elde etmek için septoplasti gerekli olabilir. Tam tersi de mümkündür. Kısaca burnun hem biçimini hem de işlevini optimize etmek için iki ameliyat birleştirilerek yapılabilir.

Sorularınız ve randevu için iletişim bilgilerimizi kullanabilirsiniz.

Bize Ulaşın

Op. Dr. Hayati Kale Sorularınızı Yanıtlıyor.

Videolar
Hasta Yorumları
Diğer Tedaviler
Alerjik Nezle
Alerjik Nezle

Alerjik Nezle Nedir? Alerjik nezle vücudun kendi savunma sisteminin aracılık ettiği, hapşırma, kaşıntı, solunum güçlüğü ve/veya burun akıntısı şeklin..

Devamı >
Tükürük Bezi Taşı
Tükürük Bezi Taşı

Tükürük Bezi Taşı Nedir? Tükürük bezi taşı tükürük bezlerinin tek taraflı iltihaplanmasının en yaygın nedenlerinden birisidir. Hastalığın tipik belir..

Devamı >
Kulak Zarı Ameliyatı
Kulak Zarı Ameliyatı

Kulak Zarı Ameliyatı Nedir? Kulak zarı, kulak kanalının içinde bulunan, dış kulağı orta kulaktan ayıran şeffaf bir zardır. Yaklaşık bir santimetr..

Devamı >
Kulak Tüpü Ameliyatı
Kulak Tüpü Ameliyatı

Kulak Tüpü Nedir? Kulak tüpü, diğer adıyla ventilasyon tüpü metal veya plastikten yapılmış, kulak zarına cerrahi olarak yerleştirilerek orta kulağa (..

Devamı >
Balon Sinoplasti
Balon Sinoplasti

Balon Sinoplasti Nedir? Balon sinoplasti kronik sinüzit hastalığını ve sinüs tıkanıklığını tedavi etmek için kullanılan, hasta konforunun ön planda o..

Devamı >
Endoskopik Sinüs Ameliyatı
Endoskopik Sinüs Ameliyatı

Endoskopik Sinüs Ameliyatı Nedir? Endoskopik sinüs ameliyatı günümüzde tıbbi tedaviye dirençli hastalarda nazal polip olsun veya olmasın sinüs hastal..

Devamı >
Sinüzit Ameliyatı ve Tedavisi
Sinüzit Ameliyatı ve Tedavisi

Sinüzit Nedir? Sinüzit yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan bir rahatsızlıktır. Sinüslerin kalınlaşıp iltihaplanması, sinüslerden buruna giden nefe..

Devamı >
Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi
Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi

Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi Horlama erkeklerde ve kilolu kişilerde daha sık görülen, yaşla birlikte görülme sıklığı artan yaygın bir uyku sorunud..

Devamı >
KBB Hastalıkları
KBB Hastalıkları

Vücudumuzun diğer kısımları gibi kulak, burun ve boğazımız da birçok hastalıktan dolayı ağrıya neden olabilir ve işlevini tam olarak yerine getiremeye..

Devamı >