Endoskopik Sinüs Ameliyatı

Endoskopik Sinüs Ameliyatı

Endoskopik Sinüs Ameliyatı Nedir?

Endoskopik sinüs ameliyatı günümüzde tıbbi tedaviye dirençli hastalarda nazal polip olsun veya olmasın sinüs hastalıklarının tedavisinde altın standart olarak kabul edilmektedir. Endoskopik sinüs ameliyatı sorunun altta yatan nedenini tedavi etmeye odaklanır. Geleneksel sinüs cerrahisinden temel farkı endoskop kullanılmasıdır. Endoskop, burun ve sinüs boşluklarına yerleştirilen uzun, ince esnek bir tüptür. Endoskop, cerrahın burun pasajlarını görüntülemesine ve küçük, özel cerrahi aletler kullanmasına olanak tanıyan küçük bir kamera içerir. Bu sayede genellikle harici kesi ihtiyacı ortadan kalkar. Endoskop aracılığı ile detaylı röntgen teknikleri kullanılarak burun boşluğu ve sinüsler daha iyi görüntülenebilir. Problemin kaynağı kesin olarak tespit edilebilir. Gerekirse hastalıklı ya da tıkayıcı doku endoskop yardımıyla çıkartılabilir.

Endoskopik sinüs ameliyatı hangi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır?

Kronik sinüzit en yaygın kullanım alanıdır. Kronik sinüzitin haricinde aşağıdaki ameliyatlarda da giderek yaygınlaşan oranlarda kullanılmaktadır:

  • Sapmış septumun onarımı (septoplasti)
  • Nazal poliplerin çıkartılması
  • Nazal pasajları kaplayan konkaların azaltılması
  • Orbital dekompresyon (bir veya iki göz çevresinde)
  • Gözyaşı kanalı ameliyatı.
  • Beyin omurilik sıvısı kaçaklarının onarımı
  • Sinüs, hipofiz bezi ve beyin tabanı tümörlerinin cerrahisi

Endoskopik sinüs ameliyatı nasıl yapılır?

Endoskopik sinüs ameliyatı sırasında hastanın burun deliklerinden endoskop adı verilen ince bir tüp yerleştirir. Sinüslerin doğal drenaj yolu endoskopun küçük kamerası ile görüntülenir. Ardından sinüs yolları doku ve/veya poliplerin çıkarılması, sinüslerin açılması ile genişletilir. Ameliyat genel olarak iki ila üç saat arasında sürer ve koşullara bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında uygulanabilir. Operasyon septum deviasyonu ameliyatı ya da rinoplasti ile birleştirilebilir.

Bazı durumlarda sinüslerden birine stent adı verilen küçük bir cihaz yerleştirilir. Stent, ameliyattan sonra iltihabı engelleyen steroid salgılar. Stent etkisi yaklaşık bir ay sürer. Genellikle çıkartmaya gerek kalmadan kendi kendine çözülür.

Bazı durumlarda doktorlar lokal anestezi altında balon sinoplasti yöntemini kullanarak ofiste, ayakta sinüs tedavisi yapabilir. Balon sinoplasti yöntemi uygun vakalarda cerrahiye gerek olmadan rahatlama sağlar.

Endoskopik sinüs ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Ameliyat sonrası iki haftaya kadar bir miktar kanlı burun akıntısı olabilir. Bu durum normaldir. Yavaş yavaş kendiliğinden düzelir. Ameliyat sonrası iyi bakım ameliyatın başarısı için gereklidir. Ameliyat sonrası bakım reçete edilen antibiyotik ve ağrı kesicilerin alınmasını, yaklaşık bir hafta boyunca yorucu herhangi bir aktiviteden kaçınılmasını ve burun kanallarının nemli tutulmasını içerir. Hastalar endoskopik sinüs ameliyatından sonra en az dört ila yedi gün sümkürmemelidir. Bölge iyileşene kadar burundaki kabuklanmayı temizlemek için doktorunuzun önereceği oranda kontrol randevusu planlanacaktır. Kontrolleri zamanında yaptırmak tam iyileşmenin kısa sürede sağlanması için önemlidir.

Kronik sinüzit ya da polip ameliyat sonrası tekrarlar mı?

Özellikle alerji veya poliplerin sinüs hastalığında rol oynaması durumunda ilaç tedavisinin ameliyattan sonra devam etmesi gerektiği bilinmelidir. Tıbbi ilaç tedavisi hastalığın tekrarını önlemek için gereklidir. Genel olarak hastaların büyük çoğunluğunda cerrahi ve devam eden tıbbi tedavi kombinasyonu ile sinüzit tekrarlamaz. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonu ya da alerji belirtileri varsa mutlaka gecikmeden hekime başvurarak koruyucu önlemler almak gerekir.

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

Bize Ulaşın

Op. Dr. Hayati Kale Sorularınızı Yanıtlıyor.

Videolar
Hasta Yorumları
Diğer Tedaviler
Alerjik Nezle
Alerjik Nezle

Alerjik Nezle Nedir? Alerjik nezle vücudun kendi savunma sisteminin aracılık ettiği, hapşırma, kaşıntı, solunum güçlüğü ve/veya burun akıntısı şeklin..

Devamı >
Tükürük Bezi Taşı
Tükürük Bezi Taşı

Tükürük Bezi Taşı Nedir? Tükürük bezi taşı tükürük bezlerinin tek taraflı iltihaplanmasının en yaygın nedenlerinden birisidir. Hastalığın tipik belir..

Devamı >
Kulak Zarı Ameliyatı
Kulak Zarı Ameliyatı

Kulak Zarı Ameliyatı Nedir? Kulak zarı, kulak kanalının içinde bulunan, dış kulağı orta kulaktan ayıran şeffaf bir zardır. Yaklaşık bir santimetr..

Devamı >
Kulak Tüpü Ameliyatı
Kulak Tüpü Ameliyatı

Kulak Tüpü Nedir? Kulak tüpü, diğer adıyla ventilasyon tüpü metal veya plastikten yapılmış, kulak zarına cerrahi olarak yerleştirilerek orta kulağa (..

Devamı >
Balon Sinoplasti
Balon Sinoplasti

Balon Sinoplasti Nedir? Balon sinoplasti kronik sinüzit hastalığını ve sinüs tıkanıklığını tedavi etmek için kullanılan, hasta konforunun ön planda o..

Devamı >
Endoskopik Sinüs Ameliyatı
Endoskopik Sinüs Ameliyatı

Endoskopik Sinüs Ameliyatı Nedir? Endoskopik sinüs ameliyatı günümüzde tıbbi tedaviye dirençli hastalarda nazal polip olsun veya olmasın sinüs hastal..

Devamı >
Sinüzit Ameliyatı ve Tedavisi
Sinüzit Ameliyatı ve Tedavisi

Sinüzit Nedir? Sinüzit yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan bir rahatsızlıktır. Sinüslerin kalınlaşıp iltihaplanması, sinüslerden buruna giden nefe..

Devamı >
Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi
Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi

Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi Horlama erkeklerde ve kilolu kişilerde daha sık görülen, yaşla birlikte görülme sıklığı artan yaygın bir uyku sorunud..

Devamı >
KBB Hastalıkları
KBB Hastalıkları

Vücudumuzun diğer kısımları gibi kulak, burun ve boğazımız da birçok hastalıktan dolayı ağrıya neden olabilir ve işlevini tam olarak yerine getiremeye..

Devamı >